گروه سیاسی: حمایت [جمهوری] آذربایجان از اسرائیل نتیجه دوستی چندین ساله دو کشور است. رابطه نزدیک دولت باکو و اسرائیل را می توان به سقوط اتحاد جماهیر شوروی ردیابی کرد، اما رابطه [جمهوری] آذربایجان با جامعه یهودی قدمتی چند صد ساله دارد.

گروه سیاسی:اشاره: در حالی که جهان شاهد حملات ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه است، برخی کشورهای جهان ،حمایت بی‌دریغی از رژیم صهیونیستی انجام می‌دهند. یکی از کشورهایی که حمایت مستمر آن از اسرائیل به شدت نادیده گرفته شده است رژیم باکو است. تحلیلگران یهودی در سایت jewishlink.newsn که در تاریخ ۲۵ دی ۱۴۰۲ منتشر شد اطلاعات خوبی در این ارتباط منتشر کرده‌اند که در این مطلب تلاش شده به بخشی از این اطلاعات پرداخته شود.

«… در حالی که جهان شاهد قتل عام حماس [مردم غزه] است، مردم [جمهوری] آذربایجان هر کاری که می‌توانند برای نشان دادن حمایت خود از اسرائیل انجام می‌دهند. جورج دیک، سفیر اسرائیل در [جمهوری] آذربایجان، با اشاره به گل‌ها و شمع‌های روشن باقی‌مانده در بیرون سفارت اسرائیل در باکو، از مردم [جمهوری] آذربایجان به خاطر حمایت‌شان تشکر کرد…

حمایت [جمهوری] آذربایجان از اسرائیل نتیجه دوستی چندین ساله دو کشور است. رابطه نزدیک دولت باکو و اسرائیل را می توان به سقوط اتحاد جماهیر شوروی ردیابی کرد، اما رابطه [جمهوری] آذربایجان با جامعه یهودی قدمتی چند صد ساله دارد. حضور یهودیان در [جمهوری] آذربایجان به قرن‌ها قبل بازمی‌گردد و شواهد نشان می‌دهد که یهودیان در زمان امپراتوری ایران در این منطقه ساکن شده‌اند. در طول تاریخ، [جمهوری] آذربایجان مکانی بوده است که جامعه یهودیان می‌توانستند در آن در صلح و آرامش زندگی کنند و یکی از معدود مکان‌هایی در جهان است که توسط یهودی‌ستیزی لکه‌دار نشده است. در دوره قرون وسطی، [جمهوری] آذربایجان به مرکزی برای دانش و فرهنگ یهودیان تبدیل شد. قابل توجه است که شهر قبا دارای جمعیت یهودی پر رونقی بود و به دلیل موسسات آموزشی یهودی آن شهرت یافت…

امروزه [جمهوری] آذربایجان دارای جامعه یهودی قابل توجه و تاثیرگذاری است که تقریباً ۳۰۰۰۰ یهودی در آذربایجان زندگی می کنند. در حال حاضر، شش کنیسه در باکو فعال هستند و تعداد آنها در حال افزایش است. پایتخت [جمهوری] آذربایجان، باکو، یکی از بزرگترین کنیسه‌های اروپا را در خود جای داده است. کنیسه اشکنازی و یهودیان گرجستان که در سال ۲۰۰۳ ساخته شده است، اولین کنیسه ساخته شده در خاور نزدیک در طول شصت تا هشتاد سال است. این کنیسه چشمگیر سه طبقه است و نام و سازمان هر یک از افرادی که در ساخت آن دخیل بوده اند بر روی تابلوهای ورودی معبد حک شده است و ادای احترام به سازمان های محلی یهودی، سازمان‌های بین‌المللی یهودی و همچنین باکو و روسیه است. کلیسای ارتدکس و دفتر مسلمانان قفقاز همه گرد هم آمدند تا جامعه یهودی [جمهوری] آذربایجان را گرامی بدارند. سایر مکان‌های میراث یهودی که تا به امروز در [جمهوری] آذربایجان فعالیت می‌کنند عبارتند از کنیسه یهودیان اشکنازی، کنیسه یهودیان کوهستانی، کنیسه «آلتی گمباز» کنیسه گیلکی، کنیسه «آشاگی محله»، کنیسه «یوخاری محله» و موزه یهودیان کوهستانی…

با قرن ها حسن نیت بین [جمهوری] آذربایجان و جامعه یهودی، تعجبی ندارد که [جمهوری] آذربایجان روابط دوجانبه نزدیک با اسرائیل دارد. آذربایجان یکی از نزدیک ترین متحدان اسرائیل و قوی ترین متحد آنها در منطقه قفقاز است…

[جمهوری] آذربایجان و اسراییل تحت تهدیدهای مشترک دشمنان خارجی که با آن روبرو هستند، از همکاری نزدیک در زمینه دفاع، انرژی و امنیت برخوردارند. اسرائیل پشتیبانی نظامی حیاتی به [جمهوری] آذربایجان ارائه کرد و دو شرکت جدید فناوری دفاعی اسرائیل قرار است تا سال ۲۰۲۴ با [جمهوری] آذربایجان در زمینه ساخت هواپیماهای بدون سرنشین قرارداد امضا کنند…. صنایع هوافضای اسرائیل نیز دو ماهواره به [جمهوری] آذربایجان می‌دهد… [جمهوری] آذربایجان برای دفاع از خود در برابر فعالیت‌های نظامی بیشتر ایران، در مرز خود، قرارداد خرید باتری‌های دفاع موشکی گنبد آهنین از اسرائیل را در سال ۲۰۲۱ بسته است و به فکر خرید سامانه موشکی دفاعی ارو-۳ اسرائیل در اواخر همان سال است.

[جمهوری] آذربایجان نیز به نوبه خود تامین کننده عمده نفت اسرائیل است و نفت خام مورد نیاز اسرائیل را تامین می کند. عمده نفت این کشور از طریق خط لوله باکو – تفلیس – جیهان صادر می شود که ظرفیت ۱٫۲ میلیون بشکه در روز دارد. از زمان اجرای خط لوله BTC، [جمهوری] آذربایجان به یک تولیدکننده مهم نفت و گاز تبدیل شده است و سهم نفت [جمهوری] آذربایجان به اسرائیل به طور پیوسته افزایش یافته است. برای اسرائیل، نفتی که از طریق BTC منتقل می شود، از اهمیت استراتژیک برخوردار است. از سال ۲۰۰۹ که BTC به ظرفیت کامل خود رسید، سهم نفت [جمهوری] آذربایجان به اسرائیل به طور قابل توجهی افزایش یافته است….

…الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در نامه خود به رئیس جمهور اسحاق هرتزوگ ابراز عقیده کرد که مردم اسرائیل و [جمهوری] آذربایجان با یک دوستی چند صد ساله و احساس قرابت متقابل به یکدیگر مرتبط هستند. رئیس‌جمهور علی‌اف گفت‌وگوی سطح بالای موجود بین دو کشور را ستود و معتقد است که این امر منجر به همکاری‌های دوجانبه سودمند بیشتر خواهد شد. وی معتقد است که آذربایجان با ایجاد دفاتر تجاری و گردشگری و همچنین سفارت در اسرائیل، روابط دو کشور را پربارتر خواهد کرد. [جمهوری] آذربایجان پیوسته در تلاش برای گسترش روابط خود با اسرائیل است و آن را یکی از بزرگترین و قوی ترین متحدان خود می بیند…

به نوبه خود، رئیس جمهور هرتزوگ در ماه ژوئیه از باکو بازدید کرد و اظهار داشت که «دیدار از [جمهوری] آذربایجان برای من و ملتم رویایی است که به حقیقت پیوسته است». هرتزوگ، بیان کرده است که روابط اسرائیل و [جمهوری] آذربایجان بر اساس یک دیدگاه استراتژیک مشترک برای صلح و منافع مشترک است. رئیس جمهور هرتزوگ روابط مستحکم بین اسرائیل و جمهوری آذربایجان را ستود و مشتاقانه در انتظار افزایش همکاری بین دو کشور است. سفر هرتزوگ نشان دهنده گسترش روابط دوجانبه بین آذربایجان و اسرائیل است و رئیس جمهور هرتزوگ علناً از رئیس جمهور علی اف برای بازدید از اسرائیل دعوت کرده است…»

  • نویسنده : گروه سیاست آذرپژوه
  • منبع خبر : آذرپژوه