گروه سیاسی: وبگاه تحلیلی «یوراسیا» در تحلیلی به روابط مستحکم ایران و ارمنستان از ادوار گذشته تاکنون اشاره کرد و نوشت، در حالی که ارمنستان به طور سنتی طرفدار روسیه و ایران است ایران نیز حامی حقوق اقلیت ارمنی در جمهوری آذربایجان بوده و هست.
این وبگاه در بخشی از تحلیل خود به قلم «ماتیجا سریک» نوشت: «روابط ارمنستان و ایران سابقهای هزار ساله دارد. ارتباط بین ایران و ارمنستان باستان به دوره امپراتوری مادها و قرن ششم قبل از میلاد برمیگردد. تهران و ایروان از زمان استقلال ارمنستان روابط صمیمانهای داشتهاند. مرز ارمنستان و ایران به طول ۴۴ کیلومتر یکی از قدیمیترین مرزهای جهان و نماد دوستی دو ملت است. امروز هیچ اختلاف ارضی بین دو کشور وجود ندارد. اقلیت ارمنی در ایران، یکی از بزرگترین و قدیمی ترین جوامع جهان، از رسمیت دولت ایران برخوردار است.»
در بخشی از این گزارش که درباره همکاری اقتصادی ایران با ارمنستان نوشته شده، آمده است:
«علاوه بر خط لوله مهم گاز ایران – ارمنستان که در سال ۲۰۰۶ تکمیل شد، دو کشور پروژههای بزرگ دیگری از جمله احداث دو نیروگاه برق آبی بر روی رودخانه «ارس» را نیز اجرا کردهاند. در سال ۲۰۱۴، وزرای انرژی ایران و ارمنستان برای ساخت خط انتقال جدید از ارمنستان به ایران در راستای تلاش برای تقویت روابط انرژی توافق کردند. در ژوئن ۲۰۱۵، هر دو کشور توافق کردند که ساخت خط انتقال سوم را آغاز کنند.
ایران و ارمنستان در ژانویه ۲۰۲۱ یادداشت تفاهمی برای گسترش روابط تجاری امضا کردند. تجارت بین دو کشور در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۴۷۱ میلیون دلار بوده است.»
«ماتیجا سریک» در ادامه نوشت: «همکاری اقتصادی ایروان و تهران یک انتخاب نیست، بلکه یک امر ضروری در شرایط سخت است. تجارت دوجانبه برای هر دو کشور به دلیل امنیتی مهم است. ایران از زمان استقلال در سال ۱۹۹۱ تحت تحریمهای غرب و ارمنستان در محاصره تجاری ترکیه و جمهوری آذربایجان قرار دارد. تنها مرزهای باز ارمنستان با ایران و گرجستان است. اگر آنها بسته میشدند، ارمنستان کاملاً از بقیه جهان منزوی میشد».
طبق این گزارش، این دو کشور در ماه اوت برای تمدید قرارداد برق توافق کردند که بر اساس آن ارمنستان برق ایران را در ازای تامین گاز طبیعی تامین میکند. این توافق از سال ۲۰۰۹ برقرار بوده و قرار بود در سال ۲۰۲۶ به پایان برسد، اما به شکلی بهبود یافته، دستکم تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهد داشت.
«ماتیجا سریک» سپس نوشت: «از بعد دیپلماتیک نیز جمهوری آذربایجان یک کشور اقتدارگرا و غیر دموکراتیک است و جهتگیری آن طرفدار غرب و اسرائیل است، در حالی که ارمنستان به طور سنتی طرفدار روسیه و ایران است. ایران نیز حامی صریح حقوق اقلیت ارمنی در جمهوری آذربایجان بوده و هست».
«مهدی سبحانی» سفیر ایران در ارمنستان نیز در مصاحبه اخیر خود در این باره گفته است: «این واقعیتی است که هیچ کس از جمله جمهوری آذربایجان نمیتواند آن را نادیده بگیرد»
Δ
Monday, 2 December , 2024