واقعه‌ی عاشورا، با گذشت بیش از چهارده قرن، نه‌تنها از حافظه‌ی تاریخی شیعه پاک نشده، بلکه به عنوان منشأ الهام در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، همچنان تأثیرگذار است

گروه جامعه/ سردبیر: واقعه‌ی عاشورا، با گذشت بیش از چهارده قرن، نه‌تنها از حافظه‌ی تاریخی شیعه پاک نشده، بلکه به عنوان منشأ الهام در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، همچنان تأثیرگذار است. در تاریخ معاصر ایران، عاشورا به‌عنوان یک مکتب تربیتی و فرهنگی، نقش بی‌بدیلی در شکل‌گیری روحیه مقاومت، ایثار و آزادگی مردم ایران ایفا کرده است؛ نمونه‌ی بارز آن هم مقاومت ۱۲ روزه‌ی مردم ایران به تنهایی در مقابل جهان غرب به سرکردگی آمریکا و رژیم صهیونی و پیروزی در آن جنگ بود!

عاشورا؛ فراتر از یک سوگواری

در فرهنگ ایرانی-اسلامی، عاشورا تنها یک روز عزاداری نیست، بلکه یادآور قیامی است که در آن حقیقت، عدالت، و عزت در برابر ظلم و انحراف قد علم کرد. امام حسین (ع) با نثار جان خود و یارانش، نشان داد که حفظ کرامت انسانی و دفاع از حق، حتی به قیمت جان، ارزشمندتر از زندگی در ذلت است. این پیام، عمیقاً در وجدان جمعی مردم ایران ریشه دوانده و به الگویی پایدار برای مبارزه با ستم تبدیل شده است.

انقلاب اسلامی؛ جلوه‌ای از روح عاشورا

در نهضت امام خمینی (ره) که به پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ انجامید، نام حسین (ع) و پیام عاشورا حضوری پررنگ داشت. امام خمینی بارها تأکید کرد که «این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است». مردم ایران، با الهام از حماسه عاشورا، در برابر طاغوت ایستادند و با فریاد «هیهات من الذله» مقابل رژیمی که دین، آزادی و استقلال مردم را پایمال کرده بود، قیام کردند.

دوران دفاع مقدس؛ عاشورا در میدان عمل

در هشت سال دفاع مقدس، بار دیگر عاشورا تبدیل به رمز مقاومت ملت ایران شد. رزمندگان اسلام با یاد کربلا، شب‌های عملیات را با زمزمه «یا حسین» آغاز می‌کردند و شهادت را نه شکست، که فوز عظیم می‌دانستند. نوجوانانی همچون شهید فهمیده، با الگو گرفتن از قاسم بن الحسن (ع)، میدان نبرد را انتخاب کردند و نشان دادند که فرهنگ عاشورا چگونه نسل‌های جدید را نیز با خود همراه کرده است.

عاشورا در برابر جنگ نرم و تحریم

حتی در سال‌های اخیر، که کشور با جنگ اقتصادی، تحریم‌های سنگین و جنگ روانی دشمنان روبه‌رو بوده، فرهنگ عاشورا همچنان نیرویی بی‌نظیر برای پایداری اجتماعی و وحدت ملی بوده است. مجالس عزاداری محرم، نه تنها پایگاهی برای سوگواری، بلکه صحنه‌ای برای آموزش ایستادگی، انسجام و روحیه جهادی بوده‌اند.

دوران دفاع ۱۲ روزه در مقابل کل جهان کفر

عاشورا که در هشت سال دفاع مقدس تبدیل به رمز مقاومت ملت ایران شده بود، در تهاجم ۱۲ روزه‌ی رژیم صهیونیستی به کشور، این بار علاوه بر نماد مقاومت، عاملی برای وحدت و همدلی میان ایرانیان شد. آنها فارغ از هر قوم و قبیله و فارغ از هر دین و مذهبی، به الهام از قیام حسین علیه السلام علیه ظلم و ستم، اتحاد و یکپارچگی خود را علیه لشگر جور و ظلم نشان داده و عامل مهمی در پیروزی کشور بودند.

نتیجه‌گیری

عاشورا، نه فقط واقعه‌ای تاریخی، بلکه یک سبک زندگی و یک مکتب مقاومت است. ملت ایران، با تأسی به امام حسین (ع) و یارانش، بارها در تاریخ نشان داده‌اند که در برابر ظلم، تهدید، تحقیر و تجاوز، هرگز سر تعظیم فرود نمی‌آورند. تا زمانی که فرهنگ عاشورا در رگ‌های جامعه جاری است، هیچ قدرتی قادر نخواهد بود استقلال، عزت و ایمان این ملت را در هم بشکند.

  • نویسنده : سردبیر
  • منبع خبر : آذرپژوه