گروه گزارش: ارمنستان و ایران برای اولین بار پس از مدت‌ها رزمایش نظامی مشترک یگان‌های نیروهای ویژه برگزار می ‌کنند. البته تا همین اواخر، برگزاری چنین تمرین‌های نظامی میان دو کشور تقریباً در ژانر فانتزی بود و این امر دلایل عینی و ذهنی داشت؛ چون در میان فشارهای غرب بر ایران، مقامات ارمنستان همواره از […]

گروه گزارش: ارمنستان و ایران برای اولین بار پس از مدت‌ها رزمایش نظامی مشترک یگان‌های نیروهای ویژه برگزار می ‌کنند. البته تا همین اواخر، برگزاری چنین تمرین‌های نظامی میان دو کشور تقریباً در ژانر فانتزی بود و این امر دلایل عینی و ذهنی داشت؛ چون در میان فشارهای غرب بر ایران، مقامات ارمنستان همواره از همکاری با ایران در حوزه حساسی مانند ارتش اجتناب کرده‌اند. اما اتفاقات ۴-۵ سال اخیر، شاید بتوان گفت، وضعیت را تا حدودی تغییر داده است.

ایران نقش مهمی در توقف تجاوز باکو به ارمنستان جهت بازگشایی دالان زنگزور در سپتامبر ۲۰۲۲ داشت و تهران در بالاترین سطح اعلام کرد که مخالف تغییر مرزهای منطقه و گشایش مسیر موسوم به «کریدور زنگزور» است. آیا می‌توان ادعا کرد که ایران تصمیم گرفته است سخنان خود را با عمل پشتیبانی کند؟ سوال پیچیده‌ای است.

داویت هاروتیونوف، کارشناس مسائل سیاسی و امنیتی در مصاحبه با اسپوتنیک آرمنیا گفت که این تمرینات نظامی نقش بازدارندگی خاصی خواهد داشت، به ویژه اکنون که جمهوری آذربایجان مرتبا ارمنستان را به نقض رژیم آتش بس متهم می‌کند، که به عنوان مقدمه‌ای برای آغاز عملیات نظامی جدید باکو تلقی می‌شود. این رزمایش‌ها همچنین در زمینه روابط پرتنش ایران با آمریکا و اسرائیل قابل توجه است. هاروتیونف بعید نمی‌داند که از این طریق ایران بخواهد حضور نظامی – سیاسی خود را در منطقه نشان دهد.

هاروتیونوف گفت: در عین حال باید در نظر داشت که پیام سیاسی ایران از طریق رزمایش نظامی با ارمنستان بسیار محدود است. ما در مورد تمرینات نظامی در سطح نیروهای ویژه صحبت می‌کنیم که به خودی خود دامنه آن محدود است.

وی همچنین بر این واقعیت تاکید کرد که دو طرف‌ رزمایش‌ها را در خاک خود انجام می‌دهند و یادآور شد که ایران نیز سال گذشته با استفاده از همین طرح، رزمایش‌های نظامی را با باکو انجام داد. بنابراین هدف ایران ممکن است نمایش کلی همکاری با همسایگانش باشد.

در عین حال، هاروتیونوف خاطرنشان می کند که تمرینات نظامی در مقیاس بزرگتر خطرات زیادی هم برای ارمنستان و هم برای ایران به همراه خواهد داشت.

وی افزود: برای طرف ارمنی، برگزاری رزمایش های نظامی در مقیاس بزرگ در پس زمینه تنش بین ایران و آمریکا پیامی منفی برای آمریکا خواهد داشت و برای ارمنستان مخاطره آمیز خواهد بود. و برای ایران از نظر روابط با جمهوری آذربایجان و ترکیه مخاطره آمیز خواهد بود. بنابراین، پیام های سیاسی در این مورد بسیار محدود و محتاطانه است. این کارشناس معتقد است که رزمایش نظامی با ایران از منظر آشنایی با تجربه غنی ایران در انجام عملیات های مرزی ضد تروریستی نیز برای ارمنستان حائز اهمیت است.

  • منبع خبر : آذرپژوه