گروه گزارش: آیین ویژهی روز پاسداشتِ زبان ملّی فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ خورشیدی در شهر تبریز و به همت بنیاد پژوهشی شهریار و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی برگزار شد. نعمتاله پایان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی یکی از سخنرانانِ این آیین بود. در این گزارش به بخشی از سخنان وی اشاره میشود:
تبریز یکی از ارکان علم، ادب و فرهنگ در ایران
امروز که در شهرِ تاریخساز تبریز، در خطهی پرافتخارِ آذربایجان شرقی – این میراثِ درخشانِ فرهنگ و تمدّن ایرانزمین – برای نکوداشتِ زبان فارسی و مقامِ والای فردوسی، گرد هم آمدهایم، جا دارد، ارج نهیم بر این دیار که همواره در طول تاریخِ خود، یکی از ارکانِ اصلی فرهنگپروری، علماندوزی و ادبگستری در ایران بوده است.
آذربایجانشرقی، بهویژه تبریزِ قهرمان، دیاری که در فراز و نشیبِ تاریخ، مشعلدار پیشرفتهای علمی، فرهنگی و ادبی ایران بوده و چهرههای بزرگی چون قطران تبریزی، اوحدی مراغهای و شهریارِ بزرگ را پرورده است که هریک در گسترشِ فرهنگ و ادبِ این سرزمین، نقشی جاودانه، ایفا کردهاند. این خطه اگر چه به زبانِ تُرکی سخن میگوید همواره خود را پاسدار زبان و ادب و فرهنگِ فارسی دانسته و با بزرگان فرهنگ ایران، چون فردوسی، سعدی و حافظ، پیوندی استوار داشته است. این نشان از همگرایی ریشههای فرهنگی ایرانی در وحدتِ سرزمینی ما دارد.
شاهنامه فردوسی پیامی است برای آینده
زبان فارسی نه تنها یک وسیلهی ارتباطی، بلکه سازندهی هویت ملّی ما ایرانیان در طول قرنهاست. در میان همه چالشهایی که پیش از این از ایران وجود داشته این زبان با تلاش و تعهدِ بزرگانِ فردوسی بزرگ، نه تنها حفظ شده، بلکه به شاخص بزرگِ تمدن و فرهنگ جهانی بدل شده است. شاهنامه فردوسی – این اثر جاودانِ ادبِ حماسی – فقط سرودهای از گذشتهی پر افتخار نیست، بلکه پیامیست برای آینده؛ پیامِ حفظِ اتحاد، هویت ملی، اخلاقگرایی و شناخت جایگاه ارزشمندِ فرهنگِ ایرانی در جهان.
شهر تبریز و استان آذربایجان شرقی نیز همواره در این راه، بینظیر بوده و همچنان به تلاشهای خود برای گسترش زبان و ادب فارسی و همچنین حفظ تنوعِ زبانی و فرهنگی، ادامه داده است. شواهد این همت بالا را میتوان در فعالیتهای ادبی و هنری جهانی این منطقه از جمله انجمنهای ادبی، ترجمهی آثار فاخر به تُرکی آذربایجانی و رویکرد دوستی میان زبانها مشاهده کرد. مسئولیت ما امروز در کنار گرامیداشت فردوسی و زبان فارسی، حفظ این پیوندِ چندفرهنگی و چندزبانیِ ایرانمان در قالب و چارچوب یک هویتِ واحد ایرانی هستند.
زبانهای محلی ستونهای پرشکوهِ تنوع و غنای فرهنگی ایران هستند
اگر زبان فارسی نقش وحدتبخش در میان مردمِ این سرزمین داشته، زبانهای دیگر این مرزوبوم، چون تُرکی، کُردی، گیلکی و بلوچی نیز ستونهای پرشکوهِ تنوع و غنای فرهنگی ایران هستند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در ذیل آن ادارهی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در کنار انجمنهای فرهنگی آذربایجان شرقی افتخار دارد که در راستای تعالی زبان و ادب فارسی و همچنین تقویت روح همدلی زبانها و فرهنگهای مختلفِ این سرزمین به فعالیتهای خود ادامه دهند.
در خاتمه ضمن تبریکِ این روز فرخنده، به روانِ پاکِ فردوسی بزرگ – این حماسهسرای جاودان و پاسبانِ زبان فارسی – درود میفرستیم و آرزو میکنیم که از سرچشمهی معارف، حکمت و ادبِ فارسی، زلال فرهنگی فارسی و ایران عزیزمان بیش از پیش جریان یابد.
Δ
Thursday, 12 June , 2025